Index Vakbarát Hírportál

11 év börtönre ítélték az orosz hírszerzésnek szivárogtatni akaró amerikai hírszerzőt

2021. január 26., kedd 19:24

Bűnösnek vallotta magát nemzetbiztonsági információk szándékos visszatartásban és nemzetközi szülői emberrablásban Elisabeth Jo Shirley, amerikai hírszerző – derül ki az amerikai igazságügyi minisztérium közleményéből

A vádirat szerint a 47 éves nyugat-virginiai nő törvénytelenül birtokolta a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) dokumentumát, amelyben 

szigorúan bizalmas információk szerepeltek egy külföldi kormány katonai és politikai ügyeiről.

A dokumentumot Shirley az orosz hírszerzésnek akarta továbbítani. Beismerő vallomást tett a vádiratban szereplő másik bűncselekményről is; lányának nem ő a gyámja, ennek ellenére 2019 júliusában Mexikóba vitte az akkor hatéves lányát a törvényes gyám, az apa megkérdezése nélkül.

Az utazásra azért volt szükség, hogy Shirley Mexikóban kapcsolatba léphessen az orosz kormány képviselőivel, hogy azok eljuttassák őt és lányát egy olyan országba, amely nem adatná ki őket az Egyesült Államok számára.

Nemzetközi szülői emberrablásért 3 év, szigorúan bizalmas nemzetbiztonsági információk törvénytelen birtoklásáért és szivárogtatási terveiért pedig 8 év börtönt kapott.

Az ügyet Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Pittsburgh-i kirendeltsége és a Nyugat-Virginia-i Állami Rendőrség vizsgálta ki.

Rovatok