Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az olasz kormányfő

2021. január 26., kedd 14:03

Benyújtotta lemondását Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden, mert kormánya elveszítette a parlamenti többséget, miután a legkisebb koalíciós párt visszavonta minisztereit a kabinetből. Lemondását Sergio Mattarella államfő elfogadta – adta hírül az MTI.

Conte azután kényszerült ebbe a helyzetbe, hogy néhány héttel ezelőtt Matteo Renzi, korábbi miniszterelnök, az Olaszország Él (Italia Viva) nevű párt vezetője visszahívta minisztereit a jelenlegi, törékeny kormánykoalícióból. Renzi azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy rosszul kezeli a második hullámot, és hogy nem a megfelelő módon kívánja felhasználni az Európai Uniótól kapott 209 milliárd eurót, hogy abból a járvány okozta károkat helyreállítsák – foglalta össze az okokat az AP hírügynökség.

Mattarella szerda délután kezdheti el a parlamenti pártok vezetőivel a villámkonzultációt, amelyet akár egy nap alatt le is zárhat. Ha az egyeztetés során a pártok többségi támogatást biztosítanak Conténak, nyitott az út a harmadik kormánya előtt. Ellenkező esetben az államfő mást politikust vagy politikán kívüli szakértőt is megbízhat kormányalakítással.

A sajtótalálgatások nem zárják ki egy nemzeti egységkormány felállítását a jelenlegi kormánypártok és az ellenzéki erők részvételével, valamint végső lehetőségként a választásokat sem, amelyeket a jobboldali ellenzéki pártok szorgalmaznak.

A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immáron egy általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján, vagy további megoldásokat keresni.

Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második kormányának munkája ért most véget. Ez volt Olaszország hatvanhatodik kormánya.

Rovatok