Index Vakbarát Hírportál

A republikánus szenátorok többsége ellenzi a Donald Trump elleni vádeljárás folytatását

2021. január 27., szerda 09:12

A republikánus szenátorok nagy többsége ellenzi, hogy folytassák a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított alkotmányos vádeljárást, az impeachmentet. A keddi szavazás alkalmával az 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en szavaztak arra, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes – írja az MTI.

A szenátusi szavazáson továbbá 55-en voksoltak arra, hogy helyezzék hatályon kívül Rand Paul kentuckyi szenátor kifogását, amely alkotmányellenesnek nyilvánította volna az impeachment-eljárást.

Ez azt jelenti, hogy Donald Trump első tárgyalása február 8-án, az eredeti ütemterv szerint kezdődik el a szenátusban.

Az eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt. Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítéli a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

Rovatok