Index Vakbarát Hírportál

Frontex: Magyarországnak végre kell hajtania az uniós bíróság döntését

2021. január 28., csütörtök 13:51

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex reméli, hogy hamarosan folytathatja a magyar határőrséggel közösen végzett határőrizeti feladatok ellátását – mondta a varsói székhelyű ügynökség szóvivője. Chris Borowski az MTI-nek hangsúlyozta:

a magyar-szerb határon végzett műveletetideiglenesen állították le, mivel Magyarország nem hajtja végre maradéktalanul az Európai Unió Bíróságának a magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokról szóló decemberi döntését.

A testület, egyebek mellett, megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára garantált azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően az ország területén maradhassanak a döntés elleni fellebbezés elbírálásáig.



Borowski egyik korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott: az Európai Unió külső határainak védelmére irányuló közös erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha garantálható, hogy az együttműködés teljes mértékben összhangban van az európai uniós jogszabályokkal. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a Twitter közösségi portálon közzétett bejegyzésében örvendetesnek nevezte a Frontex magyarországi műveleteinek felfüggesztéséről szóló szerdai bejelentését.
   
A Frontex keretében Magyarországon tevékenykedő mintegy húsz fő, ideiglenesen, a régió más országainak határterületén teljesíthet szolgálatot.

Rovatok