Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt vetettek be a rendőrök Varsóban az abortusztörvény elleni tüntetésen

2021. január 30., szombat 07:37

Könnygázt vetett be a lengyel rendőrség péntek este Varsóban a tüntetők ellen, akik az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel összefüggő ítéletének hatálybalépése miatt tiltakoztak.

A Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom által szervezett tüntetés késő este kezdődött a lengyel fővárosban, a tiltakozók füstfáklyákkal, zászlókkal és transzparensekkel érkeztek a demonstráció helyszínére. Az MTI beszámolója szerint a mintegy ezerfős tömeg lezárta a főváros egyik központi körforgalmát, majd felvonult az egyik forgalmas utca úttestén kormányellenes és abortuszt pártoló jelszavakat skandálva. A rendőrök útját állták a demonstrálóknak, és megpróbálták elvágni őket a menetet felvezető gépkocsitól, ahonnan hangosbemondóból irányították a tömeget. Ekkor kisebb dulakodás támadt, a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. Egyes hírügynökségi jelentések szerint 

megsérült Marta Lempart, a Nők Sztrájkja mozgalom egyik vezetője.

A hideg idő ellenére több városban voltak tüntetések, így Wroclawban, Krakkóban és Gdanskban is. 

Lengyelországban szerdán lépett hatályba az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. Az alkotmánybírósági döntés aznap este jelent meg a kormányközlönyben, és azóta tartanak a tüntetések Varsóban és más lengyel nagyvárosokban.

Az alkotmánybíróság által kétségbe vont előírás annak a három kivételnek az egyike, amelynek megléte esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezi a terhességmegszakítást. A művi abortusz továbbá akkor is lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény - nemi erőszak vagy vérfertőzés - következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

Rovatok