Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak: Ausztriában kinyitnak az iskolák és az üzletek

2021. február 1., hétfő 21:21

Ausztriában enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, így kinyithatnak az iskolák és az üzletek február 8. után – írja a Kronen Zeitung.

A kormány több órán keresztül folytatott tárgyalásokat az ellenzéki politikusokkal és szakértőkkel, ennek eredményeképp végül sikerült kidolgozniuk egy kompromisszumot, amelyet Sebastian Kurz jelentett be. 

A kancellár kiemelte: az intézkedések által sikerült visszaszorítani a járványt, így most néhol lehet enyhíteni a korlátozásokon, bár más területeken szigorítanak még a járványvédelmi előírásokon. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az új variánsok Ausztriában is terjednek már, emiatt jelenleg stagnálnak a számok.

Ezért ma csak arra van lehetőség, hogy a legóvatosabb lépéseket tegyük meg

– jelentette ki.

Ezt követően összegezte, hogy milyen enyhítéseket vezetnek be február 8-tól kezdve.

A kancellár ezek mellett arra kérte az embereket, hogy a magánéletben is tartsák a távolságot másoktól, annak érdekében, hogy ezeket az enyhítéseket fenn tudják tartani.

Sebastian Kurz arról is beszélt, hogy a kormányzat célja az, hogy három számjegyű – lehetőleg legfeljebb naponta 700 – legyen az új fertőzések száma. 

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter eközben arról nyilatkozott, hogy húsvétra

egymillió osztrák állampolgárt szeretnének beoltani. 

Karintia kormányzója, Peter Kaiser arra is kitért, hogy a kompromisszum révén regionálisan végül nem fogják változtatni a szabályozásokat, hanem az összes tartományra ugyanazok az előírások vonatkoznak majd.

Günther Platter, Tirol kormányzója arra is felhívta a figyelmet, hogy az enyhítések a turizmusra és a vendéglátásra nem vonatkoznak, és nekik márciusig egész biztosan várniuk kell még a nyitással. 

Ez egy keserű pirula, amelyet sajnos le kell nyelniük

– tette hozzá a politikus. 

Rovatok