Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban is megjelent a brazil mutáns

2021. február 2., kedd 15:53

A közép-olaszországi Umbria tartományban megjelent a vírus brazil mutációja, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed − jelentették be az olasz egészségügyi hatóságok kedden. Eközben pár napja arról adtak hírt, hogy február elsejétől újranyitnak a hónapok óta kizárólag elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek Olaszországban. Este hat óráig fogadhatják a vendégeket a megfelelő biztonsági távolság betartásával.

Az MTI beszámolója szerint Umbria egészségügyi hivatala kedden bejelentette:

két ember mintájában mutattak ki biztosan brazíliai vírusmutációt.

A régió határai december vége óta le vannak zárva. Olaszország január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat, a tilalom egyelőre február 16-ig van érvényben. Hivatalos adatok hiányában a sajtó több ezerre teszi a latin-amerikai országban ragadt olaszok számát.

A brit mutációt Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg, és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst.

Ezzel egy időben a tartományok elindították a nyolcvan év felettiek vakcinázási regisztrációját. A régióktól kidolgozott internetes foglalási felületek teljesen lefagytak a túljelentkezéstől. A lombardiai vakcinázási kampány élére kinevezett Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem volt vezetője, keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tízmilliós térség lakosságát júniusig be akarják oltani, míg az egészségügyi államtitkár, Sandra Zampa úgy nyilatkozott, hogy októberig a lakosság hetven százalékát be akarják oltani.

Rovatok