Index Vakbarát Hírportál

Pelosi Tesla-opciókat vett, majd hirtelen megugrott az értékük

2021. február 2., kedd 05:53 | aznap frissítve

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának demokrata párti elnöke pár nappal azelőtt vásárolt vételi opciókat Tesla-részvényekre, hogy párttársa, Joe Biden, a frissen megválasztott elnök kiadta legújabb, Vásárolj amerikait!-rendeletét. Mondjuk úgy, ők nem tétlenkedtek…

De nem tétlenkedett az Egyesült Államok vezetése sem. A rendelet kiadásán meg sem száradt a tinta, bejelentették, hogy ennek keretében lecserélik a kormány autóparkját, méghozzá elektromos meghajtású gépkocsikra. És láss csodát, pillanatok alatt 40 százalékot emelkedett Pelosiék részvényeinek értéke. Nem ezt hívják bennfentes kereskedésnek?

Biden január 25-én, múlt hétfőn írta alá negyedik „Buy American”, azaz „Vásárolj amerikai árukat!” nevű rendeletét. 

Ennek keretében az Egyesült Államokban gyártott elektromos meghajtású járgányokra cserélik a teljes kormányzati autóparkot, amely – mivel például a posta gépjárművei is ide tartoznak – 645 000 gépkocsit jelent.

Ez idő szerint a Tesla, a General Motors és a Nissan Motor gyárt az ország területén hibrid vagy villanymotoros autókat, és a Ford Motor tervezi még, hogy beindítja a gyártást. 

Mármost, Nancy Pelosi, a Képviselőház lassan 81 éves demokrata párti elnöke (vagy a férje, Paul, aki kockázatitőke-befektető) január másodikán opciókat vásárolt Tesla-részvényekre, 500 000 és 1 000 000 dollár közötti értékben, 2022. március 18-i lejárattal, 500 dolláros darabáron, írja a moneycontrol.com pénzügyi portál. (Ez azt jelenti, hogy Pelosiék jövő március 22. előtt bármikor vásárolhatnak 2500 Tesla-papírt ezen a fix 500 dolláros darabáron.)

A Tesla-részvények decemberben darabonként 640,34 dollárt értek, most közel 890 dollár az áruk. Több mint ötven százalékkal megnőtt az értékük bő három hét alatt, Biden elnöki rendeletének hatására. Pelosiék papírjai most 1,12 millió dollárt érnek, amit persze akkor realizál, ha el is adja azokat.

Pelosi és Biden párttársak, nehéz azt hinni, hogy a veterán politikusnő nem tudott arról, hogy az elnök mire készül.

Nem beszélve arról, hogy maga Pelosi is a környezetkímélő autók elterjesztésének szószólója, azaz komoly szerepet játszott abban, hogy Biden meghozta a fenti rendeletét. 

Nézzük, mit ír a törvény. Kongresszusi tagoknak és házastársuknak nem tilos részvényeket venni, de ez mindig is forró téma volt. David Perdue republikánus szenátor hatéves mandátuma közben folyton ki volt téve kemény kritikáknak, amiért részvényekkel kereskedett. Most Pelosiék hasonló tranzakciót bonyolítottak le. 

Vajon megússzák szárazon? Mindenesetre nagyon sok szemöldök felszaladt Washingtonban, amikor híre ment a részvényvásárlásnak.

Rovatok