Index Vakbarát Hírportál

Ellenzékiek tüntetnek az örmény parlament épületénél, előállítottak egy képviselőt

2021. február 3., szerda 13:41

Örmény ellenzéki tüntetők megpróbálták lezárni szerda reggel a jereváni parlament előtti Bagramján sugárutat, tiltakozva a bíróságok működését szabályozó törvény módosítása ellen. A rendőrség több embert őrizetbe vett, arra hivatkozva, hogy nem engedelmeskednek a távozásukat követelő felszólításnak. Előállították Gegam Manukjánt, az Örmény Forradalmi Szövetség (Dasnakcutjun) ellenzéki párt képviselőjét is – számolt be az MTI.

Az ellenzék által kifogásolt törvénymódosítást a 134 fős parlamentben 84 mandátumot birtokló, Én Lépésem nevű kormánypárt kezdeményezte. A javaslat értelmében 

új bíróság jönne létre, amelynek hatáskörébe tartozna a többi között az előzetes letartóztatások elrendelése is.

Az indoklás szerint sok hivatalban lévő bíró kötődik egyes ellenzéki vezetőkhöz, és ezért nem hajlandóak előzetes letartóztatásba helyezni bűncselekmények elkövetésével gyanúsított ellenzékieket. Az ellenzék viszont azt kifogásolja, hogy a törvénymódosítás után a Nikol Pasinján vezette kormány lehetőséget kap neki engedelmeskedő bírók kinevezésére. 

Örményországban november közepe óta zajlanak a Pasinján távozását követelő tüntetések, még gyilkossági kísérlet is történt. Szerintük kapitulációval felérő tűzszüneti megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetéséről, és őt tartják felelősnek az országot sújtó gazdasági és társadalmi problémákért.

Az állandósult tüntetések miatt Armen Szarkiszján államfő előre hozott választások megtartását sürgette, azzal, hogy addig nemzeti egységkormány irányítsa az országot. Pasinján hajlandó lenne lemondani, de azzal a feltétellel, hogy a legnagyobb ellenzéki pártok aláírnak egy memorandumot, amelyben beleegyeznének abba, hogy az előre hozott választásokig ügyvezető miniszterelnökként pozícióban maradhasson. Az ellenzék ezt elutasítja.

Rovatok