Index Vakbarát Hírportál

Nem támogatja az új kormány megalakítását az Olasz Testvérek

2021. február 5., péntek 18:55

Nem szavaz bizalmat Mario Draghi közgazdász alakuló kormányának az Olasz Testvérek − közölte pénteken Giorgia Meloni, a párt elnöke a megbízott miniszterelnökkel tartott egyeztetés után, aki hangsúlyozta, hogy a párt választásokat és új parlamentet akar.

Nem szavazhatjuk meg a Draghi-kormányt

− hangoztatta, hozzátéve: a kormányprogram ismertetése után döntenek arról, hogy a parlamentben tartózkodnak vagy nemmel szavaznak Mario Draghi kabinetjére.

Az Olaszország talpráállását szolgáló döntéseket azonban kész támogatni a párt. Mint megjegyezték:

Olaszországot segítjük, anélkül, hogy cserébe kérnénk valamit.

Utaltak rá, hogy sajtóértesülések szerint más jobboldali pártok miniszteri pozíciókat kértek a kormány támogatásáért cserébe. Giorgia Meloni kijelentette, az Olasz Testvérek számára elképzelhetetlen, hogy ugyanabban a kormányban vegyen részt, mint a rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom vagy Matteo Renzi, aki az előző kormányban részt vevő Élő Olaszország párt élén áll.

MELONI ELMONDTA: MARIO DRAGHITÓL MEGTUDTA, HOGY NEM CSAK NÉHÁNY HÓNAPIG AKARJA VEZETNI AZ ORSZÁGOT. SZERINTE IDÉN MÁR NEM LESZNEK VÁLASZTÁSOK, MERT DRAGHI HOSSZABB IDŐSZAKRA TERVEZI KORMÁNYFŐI SZEREPÉT.

Mario Draghi péntek este a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Hajrá, Olaszország (FI) küldöttségét fogadja. Mindkét párt igent mondott az együttműködésre. Silvio Berlusconi, az FI elnöke az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt személyesen a konzultáción, telefonon egyeztetett Draghival. Szombaton a Matteo Salvini vezette Liga és az Öt Csillag Mozgalom következik.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a kormány támogatása számára azt jelenti, hogy a Liga is helyet kap a kormányban. Közösségi oldalán azt írta:

Számunkra a pártérdekeknél fontosabb Olaszország érdeke. Draghival találkozva nemet mondunk az adóemelésre, a vagyonadóra, az ingatlanadóra, a Liga nyugdíjreformjának eltörlésére. Az olaszok bátor és komoly döntéseket sürgetnek: nem hiszünk a szedett-vedett kormányokban, a pusztán szakértői csapatban, a külső támogatásban. Felelősséget kell vállalni, nincs olyan, hogy bent és kint is vagy (...), ha támogatásunkat adjuk, ezt a legnagyobb olasz pártként tesszük meg.

Matteo Salvini jobbkeze, Giancarlo Giorgetti azt mondta, hogy

a Liga nélkül a kormány sánta lenne.

Elemzők szerint Mario Draghi első és legnehezebb feladata a kormánycsapat felállítása lesz, annak eldöntésével, hogy mennyire akar szakértői és milyen mértékben politikai kabinetet.

A megbízott miniszterelnök vasárnaptól második konzultációs kört is tart.

Rovatok