Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul elhunyt a Navalnijt mérgezése után kezelő orosz orvos

2021. február 5., péntek 09:45

Ötvenöt éves korában, „váratlanul” elhunyt Szergej Makszimisin, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus augusztusi mérgezését elsőként kezelő orvos – írja a CNN az omszki sürgősségi kórház közleményére hivatkozva. 

Navalnij a szibériai Tomszkból repült vissza Moszkvába, amikor hirtelen rosszul lett. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, az ellenzéki politikust pedig a városi kórházba vitték, ahol Makszimisin volt a főorvoshelyettes. 

Makszimisin napokkal azután hunyt el, hogy Navalnijt szabadságvesztésre ítélték, ráadásul a kórház közleményében nem említi az orvos halálának okát. 

Navalnijt még Omszkban lélegeztetőgépre tették, és mesterséges kómába helyezték, majd Németországba, a berlini Charité Klinikára szállították további kezelés céljából. Mivel Makszimisin volt a kezelőorvosa, ráadásul aneszteziológus is, ő volt az, aki Navalnij kómába helyezéséért felelt – mondta Leonyid Volkov, az ellenzék támogatóinak regionális vezetője. 

Volkov szerint senki sem tudott többet Nalvanijnak a kórházba kerülése utáni állapotáról, mint Makszimisin, így nem zárta ki az idegenkezűséget. Hozzátette: nem ritka, hogy az orvosok az ő korában hirtelenséggel elhunynak, és kételkedik abban, hogy kivizsgálnák a halálát. 

Míg a CNN-nek nincs információja az orvos halálának körülményeiről, a Life.ru orosz hírportál az Omszki terület egészségügyi minisztériumára hivatkozva azt jelentette, hogy Makszimisin szívrohamban hunyt el a mentőben, amely a sürgősségire rohant vele. 

Több nyugati laboratórium is megerősítette, hogy Navalnijt novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml tagadja ezt.

Rovatok