Index Vakbarát Hírportál

Ausztria is bejelentkezett az orosz és a kínai vakcina gyártására

2021. február 7., vasárnap 17:50 | aznap frissítve

A gyártási nehézségek mellett az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is felelős azért, hogy nem megfelelő az ellátás az EU-ban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltásokból − jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az MTI beszámolója szerint a politikus egy német lapinterjúban arról beszélt: jó megoldás a közös vakcinabeszerzés, és a tárgyalásokat a gyártókkal a tagországok megbízásából folytató Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megbízható partner a tagállami kormányoknak.

Az viszont problematikus, hogy milyen lassú és bürokratikus az EMA

− tette hozzá az osztrák kormányfő, aki kiemelte, hogy „az EU-n kívül sokkal gyorsabb volt az engedélyeztetés”.

A kancellár közölte: szeretné, ha az engedélyezések után Ausztriában is gyártanák a kínai, valamint az orosz Szputnyik V vakcinákat is.

Sebastian Kurz arról is beszélt, hogy beadatna magának orosz vagy kínai fejlesztésű védőoltást, „ha az oltóanyagokat engedélyezték Európában”. Aláhúzta, hogy

az oltóanyagoknál csak a hatékonyság, a biztonságosság és a gyors hozzáférhetőség a fontos, és nem a geopolitikai küzdelmek.

Hangsúlyozta: az a lényeg, hogy lehetőleg gyorsan beszerezzünk sok biztonságos oltóanyagot, mindegy, hogy melyik országban fejlesztették ki őket.

Rovatok