Index Vakbarát Hírportál

Oroszország csaknem 2000 milliárd forintot költene szociális támogatásra

2021. február 8., hétfő 20:26

A Reuters két meg nem nevezett orosz kormányzati forrásból kapta azt az információt, hogy

a Kreml egy legalább 500 milliárd rubelnyi, forintban majdnem 2000 milliárdnak megfelelő szociális támogatáscsomagot akar létrehozni.

A hatalmas állami támogatásnak az az oka, hogy az életminőség jelentősen csökkent a koronavírusnak, a rubel zuhanásának és az olajár ingadozásának köszönhetően,

az őszi elnökválasztás pedig egyre közeleg.

Az egyik forrás szerint Vlagyimir Putyin az évértékelő beszédében jelentette volna be a csomagot a rangidős tisztségviselők számára. 

Az elmúlt hetekben a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőért, Alekszej Navalnijért tartottak több tüntetést orosz városokban, a demonstrációk miatt következtében pedig tovább esett a járvány kezdete óta így is zuhanó rubel. 

Januárban 5,2 százalékot ért el az infláció, és jelenleg is csak nő.

A rubel zuhanása nemcsak maguknak a tüntetéseknek és a járványnak köszönhető, hanem a Navalnijt bebörtönzését követő nyugati felháborodásnak és szankciókkal való fenyegetéseknek is.

Az átlag orosz reálbér (a normál bér vásárlóértéke) 3,5 százalékkal esett 2020-ban, valamint a munkanélküliség majdnem 6 százalékos volt, ami 10 éve óta nem volt ilyen magas. A normál bérek 2020 második negyedévében 8,4 százalékkal csökkentek, ami pedig 20 éves mélypontnak számít. 

A Reuters kérdésére az orosz miniszterelnök, Mihail Vlagyimirovics Misusztyin szóvivője azt mondta, hogy nem kapott azonnali értesítést a tervezett szociális csomagról. A Kreml nem nyilatkozott a brit hírügynökségnek.

Rovatok