Index Vakbarát Hírportál

Izraelben beoltják az illegális határátlépőket és a menedékkérőket is

2021. február 9., kedd 18:40 | aznap frissítve

Tel-Aviv önkormányzata elindítja a külföldi állampolgárok koronavírus elleni ingyenes beoltását, az Izraelben élő menedékkérők és a dokumentumok nélkül élő illegális határátlépők is megkaphatják a vakcinát – adta hírül a főváros vezetése.

Az is kiderül a híradásból, hogy az oltóközpontot a város déli részében fekvő Sourasky Orvosi Központ területén rendezték be, ahol a kórházi személyzet tizennégy oltósátorban várja a jelentkezőket. A közleményből megtudható, hogy 

az oltásra a városban élő, tizenhat éven felüli minden külföldi állampolgár REGISZTRÁLHAT.

A külföldi közösségek vezetőit az elsők között oltották be annak érdekében, hogy másokat is erre biztassanak

– mondta az önkormányzat egyik szóvivője a dpa hírügynökségnek.

Az illegális határátlépőkre és a menedékkérőkre vonatkozó változás azért is kiemelkedő, mert Izraelben eddig

csak azok kaphattak oltást, akiknek van állami társadalombiztosításuk vagy magán-egészségpénztár tagjai, ami a menedékkérők túlnyomó többségét eddig kizárta a beolthatók köréből.

A külföldi állampolgároknak mostantól csak útlevelet vagy vízumot kell felmutatniuk, de az önkormányzati szóvivő szerint még a lejárt érvényességű személyazonosító okmányokat is elfogadják.

Az országban angol, orosz, arab, valamint tigrinyai nyelven is rendelkezésre álló szórólapokkal is tájékoztatják az embereket. Ezekben 

hangsúlyozzák, hogy az izraeli bevándorlási hatóságok nem ellenőrzik az oltásra jelentkezőket, így a menedékkérőknek – akik többsége illegálisan tartózkodik az országban – nem kell félniük az esetleges kitoloncolástól.

Rovatok