Index Vakbarát Hírportál

Csehország nem idegenkedik az orosz vakcinától, de megvárja az EU jóváhagyását

2021. február 10., szerda 20:48

Csehország nem számol azzal, hogy az európai uniós szervek jóváhagyása nélkül használná a koronavírus elleni orosz vakcinát – jelentette ki Andrej Babiš. A cseh kormányfő pénteki budapesti útját követően még azt mondta: Prága nem zárja ki, hogy az oltóanyagok beszerzésében maga is követné a magyarországi modellt.

Kijelentését szerdán újságírói kérdésre válaszolva azonban úgy pontosította, hogy Csehország szívesen beszerezne bizonyos mennyiséget az illetékes uniós szervek által még nem jóváhagyott vakcinákból, tehát a Szputnyik V-ből is, de

az oltást csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után kezdené el.

Nem mérlegeljük, hogy elkezdenénk-e az oltást – szögezte le Babis. Szerinte arról van szó, hogyha Csehországnak sikerülne beszereznie bizonyos mennyiséget a még nem jóváhagyott vakcinákból, akkor a döntés meghozatalakor előnyre tenne szert, időt nyerne másokkal szemben. Babis emlékeztetett arra, hogy korábban az AstraZeneca vakcinából is szeretett volna venni bizonyos mennyiséget, még az uniós jóváhagyás előtt, de akkor nem járt sikerrel.

Amíg én vagyok az egészségügyi miniszter, addig az EU-ban még jóvá nem hagyott vakcinával nem fogunk oltani Csehországban

 – erősítette meg Babis kijelentését Jan Blatny tárcavezető. A cseh kormányfő jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy mihamarabb befejezzék a nyolcvan éven felettiek oltását az idősotthonokban és a szociális intézetekben.

Javasolni fogom, hogy márciustól kezdve a hatvan éven felüli polgárok is regisztrálhassák magukat az oltásra

– ismételte meg korábbi bejelentését Babis. 

Csehországban eddig majdnem négyszázezer embert oltottak be, többnyire Pfizer–BioNTech vakcinával. Mintegy százezren már a vakcina második adagját is megkapták.

Rovatok