Index Vakbarát Hírportál

Célba vették a Holdat a törökök

2021. február 10., szerda 17:42

Ankara 2023-ban, a köztársaság megalapításának századik évében nemzetközi együttműködés részeként rakétát készül küldeni a Holdra − jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök, miközben ismertette az ország űrprogramját.

Az MTI beszámolója szerint a program tízéves távlatban további kilenc célkitűzést tartalmaz, egyebek mellett egy saját űrhajós részvételét egy tudományos küldetésben, egy űrkikötő kiépítését más országokkal, valamint egy világszínvonalú műholdfejlesztési márka létrehozását. A török államfő nem részletezte, hogy Ankara miként tervezi elérni ezeket a célokat.

Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek arról beszélt, hogy Törökország jelenleg nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy a 1,5-2 tonnás űrjárművét alacsony Föld körüli pályára állítsa, ezért nemzetközi együttműködéssel fogja ezt megvalósítani.

A kedd este felvázolt terv egyik figyelemre méltó előzménye, hogy Erdoğan január végén telefonon beszélt Elon Muskkal, a SpaceX amerikai űrkutatási magáncég vezérigazgatójával a török vállalatokkal való együttműködés lehetőségeiről.

Törökország 2018-ban alapította meg űrügynökségét.

Rovatok