Index Vakbarát Hírportál

Korrupcióval vádolják a belarusz ellenzék elnökjelöltjét

2021. február 15., hétfő 19:48

Különösen nagy összegű kenőpénz elfogadásával vádolják a Lettországba menekült Valerij Cepkalót, aki az ellenzék színeiben indult volna a belarusz elnökválasztáson – állítja a belarusz főügyészség. Előzőleg a helyi Nyomozó Bizottság közölte, hogy a belarusz fél Cepkalóra vonatkozó kiadatási kérelmet küldött Lettországnak.

A főügyészség közleménye szerint Valerij Cepkalo ügyében szervezett bűnözés és korrupció miatt folyik eljárás, azzal vádolják, hogy három alkalommal fogadott el nagy összegű kenőpénzt. Belarusszia a két ország között 1994-ben megkötött kétoldalú jogi-bűnügyi együttműködés keretében kéréssel fordult a lett főügyészséghez, hogy felelősségre vonás miatt adják ki Cepkalót – számolt be az MTI.

Cepkalo, akinek az indulását az augusztusi 9-i, Alekszandr Lukasenko által nagy eséllyel elcsalt elnökválasztáson a központi választási bizottság elutasította, tavaly július végén két gyermekével elhagyta az országot, amikor értesült arról, hogy őrizetbe akarják venni. Először Oroszországba, majd onnan Ukrajnába utazott. Augusztus közepén követte őt Oroszországba, majd Ukrajnába a felesége, Veronika Cepkalo is, aki aktívan részt vett Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt kampányában. Innen a család Lengyelországba utazott, jelenleg pedig Lettországban él.

Valerij Cepkalo korábban országa washingtoni nagykövete volt.

Rovatok