Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy szaúdi nőt, aki agyonverte bangladesi cselédjét

2021. február 16., kedd 10:07

Bangladesi szobalányát verte agyon két évvel ezelőtt egy szaúdi nő, most halálra ítélték − írja az MTI a dakkai munkaügyi minisztériumra hivatkozva. A vasárnapi az első olyan bírósági döntés, amely szaúdi állampolgárt ítél halálra bangladesi vendégmunkás ellen elkövetett bűncselekményért.

A rijádi büntetőbíróság Ajsa al-Dzsazáni férjét és a fiát is bűnösnek találta, az előbbit bizonyítékok megsemmisítése és segítségnyújtás elmulasztása miatt több mint három év börtönre és pénzbüntetésre ítélte, fiukat pedig hét hónapra javítóintézetbe küldte.

Bangladesi emberi jogi aktivisták üdvözölték az ítéletet, és reményüket fejezték ki, hogy ezt követően az arab országban tiszteletben tartják az ott dolgozó bangladesiek jogait és méltóságát. A Bangladesi Országos Nőszövetség az ítélet mielőbbi végrehajtására szólította fel Rijádot. Szaúd-Arábiát már sokszor bírálták nemzetközi emberi jogi szervezetek a királyságban dolgozó vendégmunkások, különösen a nők ellen elkövetett bántalmazások és jogsértések miatt – írják. 

Rovatok