Index Vakbarát Hírportál

Saját képviselőcsoportot alapít az egyre erősödő új lengyel ellenzéki párt

2021. február 16., kedd 16:21

Saját alsóházi képviselőcsoport alapítását jelentette be kedden az eddig parlamenten kívüli, de igen gyorsan erősödő Lengyelország 2050 nevű párt, amelyet tavaly Szymon Hołownia volt elnökjelölt alapított.

A legutóbbi, 2019. évi lengyel országgyűlési választás előtt még nem létező, csak a tavalyi elnökválasztás után megalapított Lengyelország 2050 (PL 2050) képviselőcsoportjának létrehozását az teszi lehetővé, hogy a párthoz átállt a fő ellenzéki erőnek számító Polgári Koalíció (KO) három tagja, ami éppen elegendő a lengyel alsó- illetve felsőházi képviselőcsoport megalakításához. Emellett a PL 2050-hez csatlakozott a KO egyik szenátora is.

Szymon Hołownia azt követően alapította saját mozgalmát (majd ennek keretében pártot is), hogy a tavaly nyári elnökválasztáson a harmadik helyen végzett.

A korábban liberális katolikus újságírónak ismert Hołownia eddig ismertetett programját „liberális populizmusnak” szokták minősíteni egyes lengyelországi megfigyelők – írja az MTI.

Maga Hołownia hétfői, a közösségi médiában sugárzott fellépésében úgy látta: a lengyel politikában változásra, „új eszmékre és új emberekre” van  szükség. A TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak pedig elmondta: szeretné, ha az ellenzéki pártok közös, „a hatalomváltás után majd megvalósítandó” programprioritásokat fogalmaznának meg.

Lengyelországban legközelebb 2023-ban esedékes parlamenti választás. A februárban készült felméréseket áttekintve a PL 2050 a szavazatok mintegy 15-21 százalékára számíthatna, ha most tartanák meg a választást. Elemzések szerint a párt elsősorban a KO szavazóit veheti át. A KO 21-28 százalékos, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pedig a lengyel abortusztörvény szigorítását követő látványos visszaesés után újra erősödni látszik, így 31-41 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Rovatok