Index Vakbarát Hírportál

Egész hadseregre elég fegyverarzenált foglaltak le az amerikaiak Szomália partjainál

2021. február 16., kedd 22:45

Az amerikai haditengerészet nagy mennyiségű, csempészett fegyvert foglalt le két kisebb hajóról Szomália partjainál – tájékoztat róla az Egyesült Államok Haditengerészete.

A lefoglalt arzenál egy egész seregnek elég lett volna, hiszen több ezer Kalasnyikov típusú gépkarabély, lőszer, mesterlövész puska, illetve rakétagránátok és más harci eszközök is voltak a hajókon.

A Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta közleményében nem írták meg, hogy a rakomány honnan származik, és kinek szánták. Nevük elhallgatását kérő források azt gondolják, hogy 

vannak arra utaló jelek, hogy a polgárháború sújtotta Jemen lett volna a célpont.

A hatóságok és a hírszerző szervek még vizsgálódnak.

A haditengerészet beszámolójából kiderül, hogy a hajókat két egymást követő napon állították meg, illetve kutatták át a folyamatosan a környéken járőröző tengeri őrjáratok. 

Jemen rosszul őrzött kikötőibe évek óta csempésznek fegyvereket. Szakértők szerint a szállítmány jellegzetességei iráni származásra utalnak. Júniusban hasonló, Iránban gyártott fegyvereket foglalt le a szaúd-arábiai haditengerészet. Az arab és a nyugati országok szerint Irán látja el kézi lőfegyverekkel és rakétákkal a jemeni kormány ellen harcoló húszi lázadókat. Teherán tagadja ezt.

Rovatok