Index Vakbarát Hírportál

Hóvihar, jégeső, tornádó Amerikában: három és félmillióan áram nélkül maradtak

2021. február 17., szerda 21:30

Közel négymillió amerikai áram nélkül maradt egy óriási vihar miatt – írja az Associated Press

A hírügynökség szerint a vihar miatt leálltak az energiát termelő erőművek, ráadásul a hóviharban és fagyban még a helyreállításuk is késve történhet csak meg. A hírek szerint a hidegrekord több amerikai városban is megdőlt. 

A vihar jelenleg elsősorban Texast, Arkansast és a Mississippi völgyét érinti,

csütörtökön viszont északkeleti irányba fog továbbindulni.

A szélsőséges időjárásnak már legalább két tucat halottja is van.

Közülük néhányan saját otthonukban fagytak halálra, mivel fűteni sem tudtak áram nélkül, valamint olyanok is voltak, akik az elhanyagolt, de most újonnan beüzemelt fűtőeszközök szén-monoxid-kibocsátása miatt haltak meg. Texasban emiatt már egyre több épületet alakítottak át menedékké.

A szélsőséges időjárás helyenként még a vízszolgáltatást is akadályozta, sok helyütt a víznyomás a korábbinak a töredékére esett vissza.

A vihar ráadásul még az oltási kampányt is fenyegeti, mivel ebben az időjárásban a vakcinák kiszállítása is problémákba ütközhet. 

Severe Weather Europe jelentése szerint ezenfelül 

MINTEGY 150 MILLIÓ AMERIKAI OLYAN TERÜLETEN ÉL, AMELYRE RIASZTÁST ADTAK KI A VIHAR MIATT. 

Ráadásul közben arra is figyelmeztettek, hogy Florida területén akár egy vagy két erősebb tornádó is végighaladhat. 

Kamala Harris alelnök az NBC-n nyilatkozott a katasztrófát illetően, és azt mondta: Joe Bidennel mindent megtesznek azért, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak. 

Az amerikaiaknak az adhat még reményt, hogy az előrejelzések szerint hétvégére legalább napközben a fagypont felé kerülhet a hőmérséklet. Más előrejelzések ugyanakkor azt jósolják, hogy csütörtökön újabb súlyos hidegfront érkezik majd a keleti part felől. 

Rovatok