Index Vakbarát Hírportál

Oroszország: letilthatják a törvénysértő kampányanyagokat az interneten

2021. február 17., szerda 21:04 | aznap frissítve

Az orosz parlament alsóháza már megszavazta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a központi és a regionális választási bizottságok kérhetik a tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől (Roszkomnadzor) a választási törvényt sértő kampányanyagok internetes hozzáférhetőségének letiltását.

A tervezet szerint az orosz Központi Választási Bizottság kapja meg a jogot arra, hogy meghatározza a választási kampányanyagok internetes élőállítására és terjesztésére vonatkozó szabályokat.

A hírforrás tulajdonosának a figyelmeztetést követő egy napon belül el kell távolítania a kifogásolt anyagokat, ellenkező esetben korlátozni fogják a weboldalaihoz vagy a médium egészéhez való hozzáférést, egyéb szankciók mellett, jelentette az MTI moszkvai tudósítója.

Vlagyimir Putyin elnök hangsúlyozta: Oroszország nem fogja megengedni, hogy külföldről beavatkozzanak a szeptemberben esedékes parlamenti választásokba.

Komoly kihívásnak nevezte a felhasználók hozzáférését korlátozó, magukat az Egyesült Államokban is kivételesnek tekintő IT-cégek magatartását.

Közben a Roszkomnadzor sajtószolgálata azt közölte Interfax hírügynökséggel, hogy ha a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) továbbra sem tesz eleget annak a követelménynek, hogy anyagain feltüntesse; külföldi ügynökségtől származnak, akkor sokszorosára fogja emelni a bírságot, és korlátozni fogja a cég hírszolgáltatásához való oroszországi hozzáférés lehetőségét. A hatóság még kedden azt jelezte: a SZER/SZR és a cég vezérigazgatója ellen 195 jegyzőkönyvet vettek fel, amelyek alapján 19,3 millió rubel büntetést szabtak ki. (A rubel jelenleg mintegy négy forintot ér.) A SZER/SZR az eljárást igazságtalannak véli, ezért a határozatokat megfellebbezi.

Rovatok