Index Vakbarát Hírportál

RMDSZ: minden speciális nyugdíjat töröljenek el

2021. február 17., szerda 18:06

Romániában a két ház együttes ülése elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megszüntetné a parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíját. A kezdeményezést megszavazták a parlamenti pártok, kivéve a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) képviselőit, akik nem vettek részt a szavazáson – írta a Transindex. 

Az RMDSZ „olcsó populizmusnak és demagógiának, szemfényvesztésnek” tartja ahogyan a román politikai pártok eltörölték a képviselők és szenátorok speciális nyugdíját – mondta Turos Lóránd. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hangsúlyozta: az RMDSZ az összes speciális nyugdíj egyidejű eltörlését szorgalmazza, az államkasszára nem csak a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja jelent terhet. 

A parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja 1,38 százalékot tesz ki a speciális nyugdíjak összességéből. A teljes összeg 74,09 százalékát a bírák és ügyészek különnyugdíja teszi ki. Mindemellett vannak olyan helyzetek, amikor a speciális nyugdíj mellé fizetéshez is jutnak, sok esetben az államtól, így eljutnak a havi 70 ezer lejes nyugdíjig. Turos jelezte: az RMDSZ nem tudja támogatni ezt az igazságtalan rendszert.  

Rovatok