Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump offenzívát indított a republikánusok ellen

2021. február 17., szerda 11:38

Erős szavakkal illette Donald Trump volt amerikai elnök Mitch McConnellt szenátusi republikánus frakcióvezetőt.

Mitch egy fancsali, mogorva és mosolytalan politikai szélhámos, és ha a republikánus szenátorok továbbra is kitartanak mellette, nem fognak nyerni

– jelentette ki keddi közleményében a volt elnök.

A veterán republikánus szenátor azzal vívta ki Trump ellenszenvét, hogy bár az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás szenátusi szavazásán a volt elnök elítélése ellen szavazott, a szavszás utáni felszólalásában világossá tette:, hogy 

Trumpot a elnökválasztási csalásokról szóló hazugságai miatt morális szempontból felelősség terheli a Capitolium ostromáért.

McConnell utalt arra is, hogy büntetőeljárást kellene a volt elnök ellen indítani, „mert attól még mindenért felelős, amit még hivatali ideje alatt tett". 

A szenátor mindazonáltal az elejétől fogva azt a republikánusok többsége által osztott álláspontot hangoztatta, hogy az eljárás alkotmányellenes, mert az impeachment hivatalban lévő elnök ellen irányulhat, Trump pedig már magánszemély volt a tárgyalás kezdetekor. Ettől függetlenül nyilvánosan szembehelyezkedett a volt elnökkel, és jelezte, nem támogatja Trump politikai visszatérését. És persze több se kellett a volt elnöknek, nyolc bekezdéses közleményben támadta  McConnellt, melyben a veterán politikus ellen hangolta párttársait. 

Trump szerint a Republikánus Pártot nem lehet tisztelni addig, amíg McConnell vezetői szerepet tölt be a tömörülésben

Neki tulajdonította a kongresszus felsőházi többségének  elvesztését is, mondván, hogy a „jellemtelen" frakcióvezetőből hiányoznak „a politikai ismeretek, az éleslátás és a bölcsesség”. 

McConnell azért is kerülhetett Trump célkeresztjébe, mert jelezte, hogy útjába fog állni a volt elnök mellett elköteleződő párttársai politikai ambícióinak. Trump ugyanis kijelentette: támogatásáról biztosít minden olyan republikánust a jövőben, aki azonosul az ő politikai irányvonalával, azaz „a Tegyük Amerikát Újra Naggyá és az Amerika az Első politikájával". 

Az al-Dzsazíra amerikai tudósítója szerint

Trump közleményével polgárháborút deklarált a Republikánus párton belül, lényegében kijelentve azt, hogy aki nem vele van, az ellene. 

A BBC tudósítója is felhívja a figyelmet a közlemény arra vonatkozó részére, amelyben Trump jelezte: akár a párttal szembefordulva maga fog dönteni arról, kiket támogat. Eszerint

miközben Trump láthatóan a politikai életbe történő visszatérését készíti elő, nem a demokraták, hanem saját pártja ellen indított támadást.

Az exelnök ellen a demokrata többségű képviselőház emelt alkotmányos vádat lázadás szítása címen. A vád szerint a Joe Biden választási győzelmének kongresszusi ratifikálása előtt tartott Trump-párti, Állítsuk meg a lopást elnevezést viselő gyűlésen az akkor még hivatalban lévő Trump tüzelte fel támogatóit az amerikai törvényhozás elleni támadásra. 

A volt elnököt végül felmentette a republikánusok és demokraták közt 50-50 arányban megoszló szenátus, hiába szavazott hét republikánus Trump elmarasztalása mellett, nem volt meg a kellő, kétharmados többség. 

Rovatok