Index Vakbarát Hírportál

Öt évet kapott Románia egyik leggazdagabb embere

2021. február 18., csütörtök 20:20

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Ioan Niculae üzletembert, aki korábban Románia legvagyonosabb vállalkozójának számított. Az üzletembert pénzmosásra való felbujtás és adócsalás miatt ítélte el a bukaresti ítélőtábla. Első fokon enyhébb, három és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a bukaresti törvényszék, amit a fellebbviteli bíróság súlyosbított. A vállalkozó az ügyvédje által közölt információk szerint jelenleg Olaszországban tartózkodik, ahol koronavírus-fertőzés miatt kezelik.

Az MTI összefoglalója szerint Niculaet 2015-ben már elítélték korrupció miatt, akkor két és fél év börtönbüntetést kapott törvénytelen kampányfinanszírozás miatt. A mostani aktában a bíróság azért marasztalta el, mert az általa alapított Interagro mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport fiktív szerződéseket kötött bizonyos reklámanyagok legyártására, amit költségként tüntettek fel a könyvelésben úgy, hogy nem volt reális kiadás.

Az ügyészek szerint így összesen 11,4 millió lejjel (838,9 millió forint) károsította meg a román államot azáltal, hogy kevesebb áfát és társasági adót fizetett a vállalkozása.

Niculae vagyonát 2013-ban 1,7 milliárd euróra becsülték, akkor ő volt Románia leggazdagabb üzletembere. Az első elítélése után jelentősen csökkent vagyona, amelyet most 500-700 millió euróra becsülnek.

Rovatok