Index Vakbarát Hírportál

Katonák szedik a szemetet a világ tetején

2021. február 19., péntek 17:12

A nepáli hadsereg nagytakarítást tart április 13-tól hat hegycsúcson – tudatta az ország fegyveres ereje a honlapján. A közleménye szerint

harmincöt tonna szemetet terveznek begyűjteni az ötvennégy napos akcióban, amely a 8848 méter magas Mount Everest hegycsúcsot is érinti.

A nem mindennapi szemétszedésheza hadsereg negyvenhárom hegymászóját vetik be, akiket serpák és más szakemberek is kísérnek.A különleges nagytakarításra a katonákat a dzsomszomi kikézőközpontban készítik fel.  Akciójuk várhatóan június 5-én ér véget, a környezetvédelmi világnapon.

Arról is beszámolnak a nepáli katonák, hogy a biológiailag nem lebomló szemetet a fővárosba, Katmanduba szállítják helikopterekkel és más járművekkel, majd a szelektálást után a hulladékot újrahasznosító üzemekbe küldik.

A kampány becslések szerint több mint egymillió dollárba (átszámítva több mint háromszázmillió forintba) fog kerülni. 

A Mount Everesten nagyon sok szemét gyűlt össze (erről az Index korábban beszámolt) a sok turista és hegymászó miatt, ezért kell az akciót végrehajtani, a világ teteje a dél-ázsiai ország egyik fő turisztikai vonzereje és jelentős bevételi forrása. 

Külföldi hegymászók fejenként tizenegyezer dollárt (közel négymillió forintot), a nepáliak hatszázötven dollárt (valamivel több mint kétszázezer forintot) fizetnek a mászási engedélyért.

Rovatok