Index Vakbarát Hírportál

Nemi erőszakkal vádolják a Görög Nemzeti Színház volt igazgatóját

2021. február 21., vasárnap 09:09

Nemi erőszak vádjával őrizetbe vették szombaton Athénban Dimitrisz Lignadisz neves színészt és színházigazgatót – számolt be az MTI az AMNA görög hírügynökség jelentése alapján. Az 56 éves férfi ellen legalább hárman tettek feljelentést, köztük egy 25 éves férfi, aki azzal vádolja a színészt, hogy megerőszakolta 2010-ben, amikor még csak 14 éves volt.

Ügyvédje szerint Dimitrisz Lignadisz tagadja az ellene felhozott vádakat. A művész szexuális kihágásairól szóló beszámolók szerint sokakkal szemben követett el nemi erőszakot. Az erről szóló hírek az elmúlt hetekben erősödtek fel. A színész emiatt február 6-án távozni kényszerült a Görög Nemzeti Színház művészeti igazgatói posztjáról, amelyet 2019 óta töltött be.

A görög igazságügyi minisztérium közlése szerint a hatóságok mindent el fognak követni, hogy fény derítsenek „erre a nagyon sötét ügyre”. Dimitrisz Lignadisz ügye csak egyike az utóbbi időben felszínre került számos állításnak, melyek szerint a görög művészvilágban bevett dolognak számít a nemi zaklatás.

A Görög Színészek Szövetsége közölte, hogy néhány hét alatt több mint ezer ilyen panaszt kapott női és férfi színészektől.

Nemrég a görög sportvilágban is hasonló botrány robbant ki. Január közepén kapott erőre a #MeToo mozgalom, miután a vitorlázás női olimpiai bajnoka, Szofia Bekatorou a nyilvánosság elé állt azzal, hogy a sportági szövetség egyik vezetője szexuálisan zaklatta őt 23 évvel ezelőtt. A sportoló ügye nem kerülhet bíróság elé, mivel a görög törvények szerint a nemi erőszak eseteiben 15 év az elévülési idő. Egy pénteken közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 86 százaléka támogatna egy törvénymódosítást, amelynek értelmében a nemi bűncselekmények nem évülhetnének el.

A Görög Nemzeti Színház volt vezetőjének ügye politikai hullámokat is vet. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy nem képes a végére járni ezeknek a panaszoknak. Lina Mendoni kulturális miniszter válaszul kijelentette, felkérte a legfőbb ügyészt, hogy vizsgáljanak ki minden, a görög színházakat érintő, nemi zaklatással kapcsolatos vádat.

Rovatok