Index Vakbarát Hírportál

Írországban áprilisig marad a zárlat

2021. február 23., kedd 22:01

Az ír kormány kedden bejelentette, hogy a tervezettnél egy hónappal tovább, legalább április 5-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt január 6-án elrendelt zárlatot, mindazonáltal fokozatosan megnyitják az általános és középiskolákat.

Micheál Martin miniszterelnök a lépést azzal indokolta, hogy továbbra is túlságosan magas a naponta feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma, a legtöbbjüknél pedig a vírus fertőzőbb, brit variánsa mutatható ki.

Az ír miniszterelnök szerint a kormány április 5-én felülvizsgálja a helyzetet, és adott esetben részletes tervet mutat be az enyhítésre vonatkozóan, amely szakértők szerint akár május elejéig is elhúzódhat.

Írországban hétfőtől újra kinyitottak az iskolák az általános iskola első és második osztályos, illetve a középiskola utolsó évfolyamos diákjai számára, a többi osztály tanulói március 8. és április 12. között, négy fázisban térnek vissza az iskolapadokba.

Április 5-ig mindazonáltal zárva maradnak a nem nélkülözhetetlen tevékenységet folytató üzletek, az építési területek és a vendéglők, amelyek csakis elvitelre adhatnak ételt. Ezenkívül továbbra is tilos a külföldre utazás alapos indok nélkül, a rendelkezés megszegőit 2000 eurós pénzbüntetéssel sújtják, s kötelező a 14 napos karantén azok számára, akik bizonyos országokból térnek vissza Írországba.

Rovatok