Index Vakbarát Hírportál

Mégis lehet híreket olvasni a Facebookon Ausztráliában

2021. február 23., kedd 06:31

Visszaáll a hírszolgáltatás a közösségi médián, miután az ausztrál kormány úgy döntött, „tisztességesebb″ tárgyalási feltételeket nyújt az érintett techcégeknek és a médiavállalatoknak. 

Korábban mi is megírtuk: az ausztrál kormány és a Facebook között tavaly decemberben alakult ki vita. Az ausztrál parlament elé került egy médiakódex-tervezet, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják őket. A közösségi oldal ezt az elképzelést kifogásolva döntött úgy múlt héten, hogy

AUSZTRÁLIAI PLATFORMJÁN NEM ENGEDÉLYEZI FELHASZNÁLÓINAK A HÍREK MEGTEKINTÉSÉT.

A szokatlan és nagy felháborodást keltő lépés után a Facebook tárgyalásokat folytatott az ausztrál sajtóorgánumokkal és a kormánnyal is annak érdekében, hogy megoldást találjanak a vita rendezésére.

Úgy tűnik, közelebb kerültek a megoldáshoz, Canberra módosít a törvénytervezeten. A Facebook is közölte, hogy megnyugtató eredménnyel zárultak a tárgyalások a kormánnyal, a közösségi oldal pedig a jövőben eldöntheti, milyen sajtóorgánumokat támogat, tehát nem kell minden egyes hírszolgáltatóval tárgyalnia a kompenzációról. A Facebooknak ugyanis megvan a saját platformja, amelyen fizet a hírekért és a tartalomért az adott médiumoknak. 

Az említett törvénytervezet a Google-t is érintette, amely ellenben a Facebookkal, külön-külön próbált megállapodni az ausztrál médiumokkal. A Facebook másképpen állt a helyzethez: egyszerűen letiltotta az ausztráliai médiatartalmakat. 

Rovatok