Index Vakbarát Hírportál

Ügyvédjei sem tudják, hol van Navalnij

2021. február 25., csütörtök 19:10

Elszállították a Matrosszkaja Tyisina börtönből Alekszej Navalnijt, ügyvédje feltételezése szerint arra a börtöntelepre, ahol le kell majd töltenie a csaknem három éves büntetését

Vagyim Kobzev a Twitteren tudatta, hogy amikor bement meglátogatni ügyfelét, már nem találta a fogvatartási központban, és meg se mondták neki, hova vitték az ellenzéki aktivistát.

Hollétéről várhatóan a büntetés-végrehajtási hatóságok fogják értesíteni Navalnij hozzátartozóit, amikor megérkezik a kijelölt létesítménybe. 

Navalnij stábjának munkatársai a YouTube-csatornájukon közölték, hogy

elképzelésük sincs arról, hol lehet az ellenzéki, és azt sem fogják tudni, mi fog vele történni addig, amíg újra előkerül. Ez pedig nagyon hosszú időbe telhet. 

Itt arra gondoltak, hogy amikor egy elítéltet elszállítanak a kijelölt börtöntelepre, az illető sem tudja, hova viszik, és azt sem, hogy mennyi időbe telik az utazás. Ez idő alatt pedig teljesen el van zárva a külvilágtól. Ennek folyamatáról és az orosz büntetés-végrehajtási rendszer jellegzetességeiről itt írtunk részletesen. 

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték – emlékeztet az MTI. 

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Rovatok