Index Vakbarát Hírportál

Biden: felelősségre vonják Moszkvát a Krím annektálása miatt

2021. február 26., péntek 19:47

Az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Oroszországot a nemzetközi jogilag még Ukrajnához tartozó Krím-félsziget hét évvel ezelőtti annektálása miatt – szögezte le a washingtoni Fehér Ház.

Az Egyesült Államok nem ismeri el és soha nem is fogja elismerni a félsziget Oroszország általi bekebelezését, kiállunk Ukrajna mellett Oroszország agresszív cselekményeivel szemben. Tovább fogunk dolgozni azért, hogy felelősségre vonjuk Oroszországot ukrajnai jogsértései és agressziója miatt

– emelte ki Joe Biden elnök.

Az új washingtoni kormány felülvizsgálatot indított az Oroszországra, Kínára és más területekre vonatkozó amerikai politikát illetően.

A Gazeta.ru orosz hírportál beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországhoz intézett videóüzenetben követelte az elcsatolt Krím-félsziget visszaszolgáltatását.

A Krím Ukrajna napsütötte, kedves, fényes szíve volt. Hét éve kitépték a szívünket. Sosem feledjük, ki tette ezt és ki engedte ezt. Egyesek azt állították, hogy törvényesen és kedvesen tépték ki szívünk

– hangoztatta az ukrán elnök. Zelenszkij kijelentette, hogy országa továbbra is sértve érzi magát a történtek miatt, és – mint fogalmazott – nem akar jó viszonyt Oroszországgal. Úgy fogalmazott, hogy Moszkvának vissza kell szolgáltatnia a félszigetet, véget vetve ezáltal az oroszok és ukránok közti gyűlöletnek.

Rovatok