Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet jóváhagyatni Joe Biden koronavírus-mentőcsomagját

2021. február 26., péntek 07:56

Az amerikai szenátus jogásza szerint nem lehet megszavazni Joe Biden amerikai elnök koronavírus-mentőcsomagját abban a formában, ahogy azt a demokraták szerették volna – írja a CNBC.

A mentőcsomagba a demokraták egy 15 dolláros kötelező minimál órabért is beépítenének a járvány idejére. Elizabeth MacDonough, a szenátus jogásza ezzel kapcsolatban azonban kifejtette: a javaslat e része jogi értelemben nincs összhangban azokkal a szabályozásokkal, amelyeknek meg kellene felelnie. 

A problémát elsősorban az jelenti, hogy a csomagot a szokásostól eltérő módon, a költségvetés stabilizálására vonatkozó intézkedések közt hagyatnák jóvá. A demokraták azért tennének így, mert a csomagnak a minimálbérre vonatkozó rendelkezéseit a republikánus szenátorok – akik a szenátus mandátumainak felével rendelkeznek – nem támogatják, mivel véleményük szerint a kisvállalkozásokat tönkretehetné a módosítás. Márpedig ezzel megkerülhető lett volna a republikánus ellenállás. 

MacDonough SZERINT azonban A MINIMÁLBÉR BEVEZETÉSÉVEL a költségvetés stabilizálásával ellentétes CÉLOKAT VALÓSÍTANÁNAK MEG.

A Fehér Ház a hírre reagálva közleményében azt írta, hogy Joe Biden elnöknek „csalódást okoztak” a fejlemények.

Bernie Sanders – aki jelenleg a szenátus Költségvetési Bizottságának elnöke – szintén úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet a szenátusi jogász döntésével. A republikánus szenátorok eközben üdvözölték a döntést. 

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy pénteken továbbra is megpróbálják majd jóváhagyatni a csomagot a törvényhozás két házával, benne a 15 dolláros minimál órabérrel. 

Így előfordulhat, hogy a szenátus és a képviselőház – ha az előbbinek az ülésén módosítják a minimálbérre vonatkozó előírásokat – eltérő javaslatokat fognak jóváhagyni, és emiatt egy második alkalommal ismét össze kell ülniük a testületeknek, hogy a csomagról tárgyaljanak.  

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője úgy nyilatkozott: „mélyen csalódtak” a történtek miatt, de továbbra is küzdeni fognak a 15 dolláros minimálbérért. Az idő azonban szorítja a törvényhozást, mivel a mostani támogatási program március 14-én kifut, és addig megállodásra kellene jutniuk a pártoknak. 

Rovatok