Index Vakbarát Hírportál

Szabadul a szigortól Szardínia

2021. március 1., hétfő 13:31

Tizenkétezer bár, kávéház és étterem állítja vissza az egész napos nyitvatartást Szardínia szigetén. Az 1,6 millió lakosú szigeten teljesen szabaddá vált a közlekedés a városok, települések között.

Szardínia Olaszország első övezete, ahol a legalacsonyabb szintű korlátozó intézkedésekre tértek át. A korábbi szigorú előírások közül egyedül a szájmaszkviselés és a legalább egyméteres biztonsági távolság betartásának kötelezettsége maradt érvényben.

A nyitást a szigeten az alacsony reprodukciós ráta tette lehetővé, mivel minden százezer szardíniai lakosra kevesebb mint harminc beteg jut. Ennek ellenére a szigeten is azonosították a nagy-britanniai vírusvariánst, ami miatt néhány településen jelenleg is karantén van érvényben.

A bárok reggeltől este kilencig, az éttermek reggeltől éjjel tizenegy óráig tarthatnak nyitva. Ez is hatalmas segítséget jelent. Az edzőtermeket, uszodákat, mozikat, színházakat, balett- és tánciskolákat jövő hétfőtől nyitják meg újra. A kereskedelmi központok a hét minden napján nyitva tarthatnak.

A tartományi elnök közölte, hogy március 15-én mérik fel a nyitás első hatásait.

Ezzel egy időben Christian Solinas az oltási program felgyorsítását szorgalmazta, bejelentve, hogy Szardínia lakosságát másfél hónapon belül, tehát még az esetleges idegenforgalmi szezon újraindulása előtt tömegesen be akarja oltatni. A tervek között szerepel a szigetre érkezők kötelező tesztelése is. A tesztelést tavaly nyáron is bevezették, de eredménytelenül, mivel a szigetet augusztusban és szeptemberben elözönlő, főleg fiatal turisták miatt a szardíniai diszkók és más szórakozóhelyek végzetes gócpontokká alakultak át.

Rovatok