Index Vakbarát Hírportál

Tízezer embert zaklatthattak Franciaországban egyházi személyek

2021. március 3., szerda 08:50 | aznap frissítve

Franciaországban 1950 óta körülbelül tízezer ember szenvedett el zaklatást egyházi személyek részéről – írja a CNN. Az országban 2018-ban, az egyház kezdeményezésére hoztak létre egy független bizottságot, amely azt vizsgálta meg, hogy pontosan hány embert érinthettek az egyházi személyek által elkövetett zaklatások.

A vizsgálat eddigi eredményeit hétfőn ismertették, ennek fényében azt mondták, hogy

körülbelül 10 000 ember válhatott szexuális zaklatás áldozatává az egyházi személyek részéről 1950 óta.

A nyomozás alatt eddig összesen 6500 tanúvallomást kaptak, amelyek 3000 különböző áldozatot ért zaklatásokról számoltak be. A bizottság elnöke, Jean-Marc Sauvé szerint azonban nem lehet tudni, hogy az áldozatok – vagy a zaklatások tanúi közül – eddig hányan álltak elő a történetükkel.

A nyomozás végső eredményét 2021 őszén fogják majd ismertetni. A vizsgálatot a Francia Katolikus Püspökök Konferenciája pénzelte és segítette, a bizottság tagjai azonban tőlük függetlenül végzik a munkájukat. 

Az utóbbi években az egyház egyre több gondot fordít arra, hogy fény derüljön az eddig sok esetben eltitkolt zaklatásokra. Ferenc pápa több lépést is foganatosított ennek érdekében, valamint számos alkalommal beszélt arról, hogy szükség van az egyházat kompromittáló ügyek felderítésére. 

2019 májusában a pápa azt is elrendelte, hogy a püspököknek kötelezően foglalkozniuk kelljen a zaklatásokról szóló tanúvallomásokkal, valamint azt is előírta, hogy az egyházon belül miként kell eljárni ezekben az esetekben. 

Rovatok