Index Vakbarát Hírportál

Klímavédelmi csomagot terjesztettek be a demokraták az Egyesült Államokban

2021. március 3., szerda 06:31 | aznap frissítve

A képviselőház három demokrata tagja beterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely által Joe Biden kormánya a szén-dioxid-kibocsátást tervezné csökkenteni – írja a Reuters.

A Frank Pallone, Paul Tonko és Bobby Rush képviselők által jegyzett javaslat előírná, hogy az elektromos áram előállítása többségében olyan forrásokból történjen,

amelyek kevés vagy semennyi szén-dioxidot nem bocsátanak ki.

Az úgynevezett CLEAN-program keretében a kormányzat célja az lenne, hogy 2030-ra az elektromosság 80%-a, 2035-ben pedig már 100%-a ily módon generálódjon. 

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy 2035-től kezdve csakis a szélerőművek, a napelemek, illetve a nukleáris erőművek által tudnának áramot előállítani. 

Továbbá a törvényjavaslat azt is előírja, hogy 2050-ig bezárólag

a teljes amerikai gazdaságot karbonsemlegessé kell tenni.

Mindehhez a központi költségvetésből évente 100 millió dollárt adnának minden olyan gyártó részére, amely hozzájárul ahhoz, hogy az elektromos autók egyre inkább elérhetővé váljanak a lakosság körében. 

A javaslatot jelenleg még a kétkamarás törvényhozás szakbizottságainak, valamint a kongresszusnak és a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Eközben viszont egy másik javaslat is terítéken van, amely valamivel kevésbé ambíciózus klímacélokat fogalmazott meg. Ezt David McKinley republikánus képviselő és Kurt Schramer demokrata képviselő közösen terjesztették be.

Ez a javaslat csak annyit ír elő, hogy 2050-re a CO2-kibocsátást 80%-kal kellene csökkentenie az amerikai gazdaságnak.

Rovatok