Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le a nemi erőszakkal vádolt ausztrál igazságügyi miniszter

2021. március 3., szerda 08:51 | aznap frissítve

Elismerte Christian Porter, hogy ő az a korábban meg nem nevezett miniszter, akit a médiában nemi erőszakkal vádolnak, de egyúttal leszögezte: ebből semmi sem igaz.  

Az ügy előzménye, hogy Scott Morrison ausztrál kormányfőnek címzett levélben azt állították, hogy a most 50 éves igazságügyi miniszter1988-ban megerőszakolt egy 16 éves középiskolás lányt.

A sértett tavaly panaszt nyújtott be a rendőrségen, de a nyomozást felfüggesztették, miután a nő ugyanabban az évben, 49 éves korában öngyilkosságot követett el. Vádat sem tudnak emelni bizonyíték híján, mert a nő nem tett hivatalos, részletekbe menő feljelentést. 

A levelet a Portert illető vádról az állítólagos áldozat barátjai továbbították névtelenül a kormányfőnek a múlt héten. 

Az igazságügyi miniszter a vádakra reagálva sajtótájékoztatóján leszögezte: nem követett el bűncselekményt, a vádról csak annyit tud, amit a sajtóban olvasott, és ezért nem mond le. 

Ha most lemondok a tisztségemről egy olyan gyanú miatt, amely egyszerűen meg sem történt, akkor Ausztráliában bárkinek derékba törhet a pályafutása, elveszítheti akár egy egész élet munkáját is, mindezt csupán a sajtóban megjelenő vádak nyomán

Porter bejelentette azt is, hogy „mentális épsége érdekében" néhány hétre szabadságra megy, Scott Morrison miniszterelnök szóvivője pedig azt közölte, hogy Porter feladatait erre az időre Michelia Cash, a foglalkoztatásért, szakképzésért, kis- és családi vállalkozásokért felelős miniszter veszi át.

Szerdai sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát. 

Rovatok