Index Vakbarát Hírportál

Eddig tartott az AfD titkosszolgálati megfigyelése

2021. március 5., péntek 19:24

A napokban cikkezett a sajtó arról, hogy német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) megfigyelés alá helyezte az Alternative für Deutschland pártot, mert az AfD-hez köthető szélsőséges csoportok a demokratikus rend aláásására törekednek. 

A német szövetségi parlamentben szemléltetően 88 képviselővel bíró párt megfigyeléséhez a BfV pedig titkosügynököket is használhat, lehallgathatják a párt tagjainak telefonbeszélgetéseit és olvashatják az emailjeiket is – írta a Euronews. 

Ez azonban addig tartott, míg pénteken egy kölni bíróság felfüggesztette a BfV megfigyelését

– jelentette a dw.com.

Az AfD ugyanis két keresetet és két sürgősségi indítványt nyújtott be a titkosszolgálat ellen. A párt azzal érvelt, hogy

ha megfigyelés alá helyezik, csökkennének az esélyei a közelgő választásokon más politikai tömörülésekkel szemben.

Egyrészt március 14-én lesznek a helyi választások Rajna-vidék-pfalz és Baden-württemberg tartományokban, másrészt pedig idén szeptermberben parlamenti választások is lesznek Németországban. 

Annak kiszivárgása, hogy a BfV megfigyelés alá helyezte a pártot, már így is ártott az AfD imidzsének, ráadásul egy korábbi megállapodás szerint az alkotmányvédelmi hivatalnak titokban kellett volna tartania ennek tényét. Jóllehet, pont e megállapodás miatt nem is jelenthette volna be publikusan azt, hogy megfigyelik az AfD-t, így elképzelhető, hogy nem véletlenül szellőztette meg a sajtónál a hírt. 

Ahogy azt a korábban írtuk: lehet olyan kormányzati szándék is, hogy a választások előtt a botránnyal csökkentsék a radikális jobboldali párt népszerűségét.

Rovatok