Index Vakbarát Hírportál

Nem találja ki, hol van a legtöbb női parlamenti képviselő

2021. március 5., péntek 17:28

Globálisan a női parlamenti képviselők részaránya minden eddiginél magasabb szintre, 25,5 százalékra emelkedett, a legtöbben Ruanda, Kuba és az Egyesült Arab Emírségek törvényhozásaiban ülnek – közölte az Interparlamentáris Unió (IPU) főtitkára pénteken Genfben.

Martin Chungong szerint ez rekord, ugyanakkor megjegyezte, hogy a nők részarányának növekedése a parlamentek soraiban kínosan lassú, számuk ugyanis mindössze 0,6 százalékkal gyarapodott 2019-hez képest. Mint mondta, a jelenlegi ütemet alapul véve

még ötven évig is eltarthat, míg a két nem képviselői egyenlő mértékben lesznek jelen az egyes parlamentekben.

Az IPU főtitkára kiemelte, hogy 2021 elején mindössze három országban, Ruandában, Kubában és az Egyesült Arab Emírségekben haladta meg az 50 százalékot a női képviselők aránya a helyi törvényhozásokban.

Az IPU 1889-ben alakult a parlamentek érdekképviseleti szövetségeként a párbeszéd támogatására. Jelenleg 179 parlament tagja az Interparlamentáris Uniónak. Az IPU minden évben a nemzetközi nőnap (március 8.) alkalmából közzé teszi jelentését a női képviselők számának alakulásáról a világ törvényhozásaiban.

Rovatok