Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a Harvardot, mert szerinte illegálisan használták rabszolga felmenőinek a képét

2021. március 6., szombat 08:14

Pert vesztett a Harvard Egyetemmel szemben az az afroamerikai nő, aki szerint a világhírű amerikai egyetem illegálisan profitált a rabszolga felmenőjéről készült képből, egyebek közt úgy, hogy például rárakta egy könyv borítójára.

A szóban forgó, még 1850-ben dagerrotípiával készült képen a félmeztelen Renty nevű férfi és lánya látható.

A felvételt akkor még a Harvard biológusa, Louis Agassiz rendelte, azzal a céllal, hogy bizonyítsa: a fekete emberek alacsonyabb rendűek a fehéreknél, ezért a rabszolgaság intézménye igazolható.

A felperes, Tamara Lanier bizonyította rokonságát Rentyvel, és azt állította, hogy gyerekkorában számtalan mesét hallott Renty bácsiról – írja a BBC.

A nő azt akarta elérni, hogy a képet visszaszolgáltassák családjának, a Harvard ismerje el, hogy bűnrészes a rabszolgaság intézményének védelmezésében, és az egyetem fizessen némi kártérítést. 

Lanier rokonságát az egykori rabszolga Rentyvel sem a bíróság, sem a Harvard nem vitatta. A törvényszék azonban végül kimondta: a kép a fotós tulajdonát képezi, így Laniernek nincs jogi alapja arra, hogy a képre tulajdoni igényt formáljon. 

Rovatok