Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy ápolónő, Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca vakcinájával

2021. március 7., vasárnap 15:17

Elővigyázatosságból felfüggesztették a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcináival Ausztriában az után, hogy egy 49 éves nő véralvadási komplikációk miatt meghalt, egy 35 éves nőt pedig vérrög okozta tüdőembóliával kezelnek Zwettl városában – írja osztrák hatósági közlésekre hivatkozva a Reuters.

Közleményében az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal, a BASG hangsúlyozta, jelenleg nem tud ok-okozati összefüggésről az oltás és a haláleset, illetve a megbetegedés között, elővigyázatosságból azonban felfüggeszti a vakcinálást az érintett AstraZeneca-szállítmány dózisaival. Körülbelül hatezer adagot nem használnak fel. 

A Kronen Zeitung cikke szerint az érintett szállítmányból eddig 37 ezer dózist használtak fel anélkül, hogy a beoltottaknál váratlan mellékhatások jelentkeztek volna, a felfüggesztésről szóló döntés pedig nem azt jelenti, hogy visszavonják az AstraZeneca vakcinájának Ausztriában kiadott engedélyét.

Az ORF szerint a halálos áldozat a zwettli klinikán dolgozott ápolóként ugyanúgy, mint a tüdőembóliával kezelt beteg.

Az AstraZeneca vakcinájának nem ismert mellékhatása a vérrögképződés, ami tüdőembólia kialakulásához vezethet. Bár a Reuters kereste, a brit–svéd cég egyelőre nem fűzött kommentárt az osztrák hatósági bejelentéshez. Vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 23 ezer résztvevővel világszerte végzett kísérleti fázisok után hagyta jóvá január 30-án.

Ausztria egyébként nemrég Dániával és Izraellel karöltve belevágott a vakcinagyártásba is, amit Sebastian Kurz osztrák kancellár azzal a felkiáltással jelentett be, hogy országa nem akar az Európai Uniótól függeni a koronavírus elleni oltás ügyében. Nem sokkal ezután jött egy másik ambiciózus bejelentés. Ez arról szólt, hogy a Polymun nevű biotechnológiai vállalat nyárig 15-20 millió adag vakcinát fog gyártani az Európai Unió számára.

Rovatok