Index Vakbarát Hírportál

Élelmiszerhiánytól tart Nagy-Britannia, máris lazítana a Brexit utáni határellenőrzésen

2021. március 7., vasárnap 08:53

Kicsivel több mint két hónapja hagyta el az Egyesült Királyság az Európai Uniót, a brit kormány azonban már azt fontolgatja, hogy lazít az unióból érkező árucikkek, így az élelmiszeráruk vámellenőrzésére vonatkozó tervein. London ugyanis attól tart, az április 1-től hatályba lépő új szabályok további fennakadást okozhatnak a kereskedelemben és súlyos élelmiszerhiányhoz vezethetnek a brit szupermarketekben.

Guardian cikke szerint David Frost Brexit-ügyi miniszter máris enyhítene a teljes körű vámellenőrzésre, különösen a július 1-től hatályba lépő fizikai ellenőrzésekre vonatkozó tervezett szigorításokon. 

A Downing Street szombat este megerősítette, hogy

Lord Frost elrendelte „a szabályozási menetrend felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy ne rójanak felesleges terheket az üzleti szektorra”,

de hozzátette, hogy ez a folyamat még az elején jár, érdemi döntés még nem született.

Annak fényében, hogy Brexit utáni kereskedelmi szabályozásokat jócskán megsínylették az EU-ba exportáló brit cégek, London attól tart, hogy ha szigorítják az Egyesült Királyságba irányuló európai exportáruk ellenőrzését, áruhiány következhet be a szigetországban, különösen az élelmiszerekben. 

A Guardian egyik forrása szerint az is problémát jelent, hogy

a brit oldal egyelőre nem rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával és személyzettel ahhoz, hogy gördülékeny legyen a vámellenőrzés, különösen akkor, ha még szigorúbb szabályok lépnek életbe. 

A jelenlegi tervek szerint április 1-től minden, az Egyesült Királyságba irányuló európai állati és növényi eredetű termék behozatalához teljes termékdokumentációt kell bemutatni, egyes esetekben még állatorvosi tanúsítványt is.

Július 1-től pedig vámáru-nyilatkozattal lehetne csak exportálni a szigetországba, az áruszállítmányokat pedig fizikai vizsgálat alá vethetik a brit vámügyi hatóságok.

Rovatok