Index Vakbarát Hírportál

A női egyenjogúságért tüntettek Pakisztánban

2021. március 8., hétfő 21:32

Több ezren tüntettek hétfőn Pakisztánban a női egyenjogúságért, dacolva a muszlim vallási szélsőségesekkel. Megmozdulásokat szerveztek a nagyobb városokban, ahol nők, férfiak és gyerekek ezrei meneteltek kezükben a szexuális zaklatást, a választás hiányát és az igazságtalanságot bíráló feliratokat tartalmazó transzparensekkel – adta hírül az MTI.

Eltökéltek vagyunk, hogy biztonságos és támogató környezetet szerezzünk a nőknek, hogy betölthessék az őket megillető szerepet nemzetünk fejlődésében

– mondta Imrán Hán miniszterelnök a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett megmozdulásokat megelőzően hivatalának tájékoztatása szerint. A Nők Menetét 2018 óta minden évben megrendezik az országban, tömegek vonulnak végig a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosban, egyenlő jogokat követelve.

Az idei felvonulásra különleges biztonsági intézkedéseket hoztak, a szervezők pedig kötelezővé tették a maszkviselést és a távolságtartást a résztvevők számára a koronavírus-járvány miatt. A tüntetők követelései között szerepeltek az egyenlő jogok, annak szabadsága, hogy a nők maguk választhassák meg partnerüket, hogy vessenek véget a kényszerházasságoknak a kultúra és a vallás nevében, valamint hogy lépjenek fel a szexuális zaklatás ellen. Iszlamista csoportok a résztvevőket „iszlámellenességgel” vádolják, valamint azzal, hogy külföldről finanszírozzák őket. Egy tavalyi iszlámábádi rendezvényen pedig nőgyűlölő szélsőségesek támadtak az aktivistákra.

Rovatok