Index Vakbarát Hírportál

Járványhatás: globálisan növekszik a kényszer-gyerekházasságok száma

2021. március 8., hétfő 09:11

A koronavírus járvány miatt több millió kiskorú lányt kényszeríthetnek házasságra világszerte – derül ki az UNICEF egy új jelentéséből. 

Az eddigi előrejelzések sem voltak túl biztatóak:

a világszervezet pandémia előtti becslései szerint az elkövetkező 10 évben 100 millió kiskorú lányt kényszeríthetnek házasságkötésre.

Ez a szám most a járvány hatására további 10 millióval emelkedett.

A jelentés szerint a globális iskolabezárások, a gazdasági visszaesés és a családok és a gyermekek számára nyújtott támogatási szolgáltatások szünetelése miatt a lányok 2030-ig nagyobb valószínűséggel lesznek feleségek tizennyolcadik évük betöltése előtt – írja a BBC.

A világ egyre keményebb hellyé válik a lányok számára – hangsúlyozta Nankali Maksud, az UNICEF káros gyakorlatok megelőzésére szakosodott tanácsadója. 

Gyerekjogi aktivisták szerint pont azon a helyeken ugrott meg a gyerekházasságok száma, ahol már amúgy is probléma volt ez a gyakorlat: Indiában, Bangladesben, Nigériában, Kenyában és Malawiban. Utóbbi országban ráadásul az iskolabezárásokkal megtriplázódott a tizenévesen teherbe esettek lányok száma egyes területeken

A jelentés szerint a romló tencendia fő oka az iskolabezárás.

Számos fiatal lány például az iskolabezárások miatt feladja a tanulással kapcsolatos  álmait, és a házasságban keresi a biztonságot. Más esetekben azért házasítják ki a családok a még nem felnőttkorú lányaikat, hogy csökkentsék pénzügyi terheiket, illetve a menyasszony kezéért, a kérőtől kapott hozománnyal jöjjenek pénzügyileg egyenesbe. A koronavírus-járvány miatt pedig világszerte rengeteg család került anyagi válságba. 

A felnőttkor előtti házasságkötés 2011-óta 15 százalékkal csökkent globálisan, ezt az előrelépést vetheti most vissza a világjárvány.

Ez a trend azonban még megfordítható, elsősorban azzal, ha a lányok visszatérhetnek az iskolába

– húzza alá az UNICEF. 

Rovatok