Index Vakbarát Hírportál

Marokkóban már négymillió embert beoltottak koronavírus ellen

2021. március 9., kedd 22:04

Az oltási kampány január végi kezdete óta több mint 4 millió ember kapta meg Marokkóban a koronavírus elleni védőoltást – közölte kedden az egészségügy-minisztérium. A koronavírus variánsai elleni védekezés jegyében. A királyság hétfőn felfüggesztett minden légijáratot Lengyelországgal, Norvégiával, Finnországgal, Görögországgal, Libanonnal és Kuvaittal – közölte a repülőtéri hivatal. Az újabb rendelkezéssel immár 26 országot érintenek a légi korlátozások.

A 2020 márciusában jelentett első eset után 486 833 igazolt fertőzöttet regisztráltak az észak-afrikai országban, közülük 8695-en haltak meg az egészségügy-minisztérium keddi adatai szerint.

A tavaly márciusban életbe léptetett egészségügyi veszélyhelyzetet ismét meghosszabbították, ezúttal április10-ig. Az éjszakai kijárási tilalom egyelőre március közepéig van érvényben. Az országhatárok továbbra is zárva vannak.

Az ingyenes oltási kampány során a 18 év felettieket, 

mintegy 25 millió embert kívánnak beoltani,

hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba. A királyságban jelenleg a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kidolgozott védőoltásával, illetve a Sinopharm kínai cég vakcinájával oltanak, de bővíteni kívánják a kínálatot a Szputnyik V orosz és a Johnson and Johnson amerikai vakcinával is.

Az egészségügyi válság pusztító hatást gyakorolt az ország gazdaságára, a munkanélküliségi ráta 2020-ban 11,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 9,2-ről a járvány okozta válság és a pusztító aszályok miatt.

Rovatok