Index Vakbarát Hírportál

A szíriai fiatalok fele vesztette el valamelyik hozzátartozóját a polgárháborúban

2021. március 10., szerda 17:24

A szíriai fiatalok 47 százaléka vesztette el valamelyik hozzátartozóját vagy közeli barátját az országot tíz éve sújtó háborúban - derül ki a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) felméréséből.

A felmérésben 1400, 18 és 25 év közötti, Szíriában, Libanonban és Németországban élő szíriai vett részt.

A válaszadók

Az ICRC kutatásában részt vevő fiatalok

Közölték az is, hogy a pszichológiai segítségnyújtás egyike azoknak a szolgáltatásoknak, amelyre leginkább szükségük van.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerdán ismertetett jelentése szerint a gyermekek helyzete a polgárháborús országban minden korábbinál rosszabbra fordult.

Mintegy hatmillió fiatal szorul humanitárius segélyre, és ehhez jön még 2,5 millió gyermek, akik a régió országaiban keresett menedéket

– adta hírül a távirati iroda. 

A háborúban 2011 és 2020 között legalább 6409 gyerek vesztette életét és 5503-an megsebesültek. 

A harcoló felek legalább 723 alkalommal támadtak iskolákra, vagy tanárokra, 640 alkalommal pedig egészségügyi intézmények voltak támadások célpontjai.

Az UNICEF felhívta a figyelmet arra is, hogy számos fiatalt gyermekkatonákként vetnek be. 2011 és 2020 között 5737 ilyen esetet regisztráltak.

2,45 millió gyerek nem tud iskolába járni, részben mert az iskolák harmada nem üzemel tekintettel arra, hogy megsemmisült, vagy szükségszállásként, illetve katonai célokat szolgál.

Rovatok