Index Vakbarát Hírportál

Bűnözőknek találták ki, több százezren használták a titkos üzenetküldő platformot

2021. március 11., csütörtök 07:24

Körülbelül 70 ezer európai és 170 ezer unión kívüli felhasználó váltott üzeneteket a Sky ECC nevű titkosított kommunikációs platformon, amelyet kifejezetten bűnözőknek hoztak létre. Az Europol most elkapta az üzenetküldő programot működtető csoportot. 

A belga, a holland és a francia hatóságok február közepe óta kísérték figyelemmel a felhasználók közötti információáramlást, a program titkosított kódjainak feltörésével több százmilliós nagyságrendben férhettek hozzá a bűnözők üzeneteihez – tájékoztatott az Europol. 

Az összehangolt adatgyűjtés eredményeként több mint száz tervezett, nagyszabású bűncselekmény döntő fontosságú információihoz jutottak hozzá, megelőzve ezzel őket. 

A Sky ECC hálózatáról megszerzett információk betekintést nyújtanak az EU több tagállamában, illetve nemzetközi szinten tervezett bűncselekmények előkészületeibe.

Az Europol emlékeztetett arra is, hogy a felhasználók a merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózat 2020. júliusi lekapcsolását követően tértek át a Sky ECC használatára.

A tavalyi akció számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagyszabású kábítószer-szállítmányok célba jutását hiúsította meg. Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekményekről szóltak, ezért azonnali intézkedésekre is szükség volt – tudatta az Europol.

Rovatok