Index Vakbarát Hírportál

Közösen gyárt koronavírustesztet Magyarország és Izrael

2021. március 11., csütörtök 17:28 | három éve frissítve

A hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjamin Netanjahu izraeli és Andrej Babiš cseh kormányfővel közös találkozóján Jeruzsálemben, csütörtökön. A magyar–cseh–izraeli csúcstalálkozónak a King David Hotel adott helyet.

Cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország „a világjárvány elleni harc világbajnokává”, és hogyan követheti a példáját Magyarország − mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az izraeli kormány − a magyar kormánnyal együtt − támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén.

Megtanultuk, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek. A világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben

− emelte ki Orbán Viktor. Elmondta, hogy az izraeli miniszterelnök felvetette annak lehetőségét, hogy Magyarország is részt vegyen egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.

A FELEK EMELLETT MEGÁLLAPODTAK ABBAN, HOGY MAGYARORSZÁG CSATLAKOZIK AZ IZRAEL ÁLTAL ELŐTERJESZTETT NEMZETKÖZI KEZDEMÉNYEZÉSHEZ AZ OLTÁST IGAZOLÓ „ZÖLD IGAZOLVÁNYRÓL”.

A cseh miniszterelnök Izrael koronavírus elleni küzdelmét csodálatra méltónak nevezte. Andrej Babiš kiemelte azt is, hogy figyelemre méltó, hogy ilyen gyorsan és zökkenőmentesen bonyolította le az oltási kampányt. Kiemelte: reméli, hogy Csehország már túl van a járvány csúcspontján, és hamarosan javulni kezd a helyzet.

A cseh kormányfő továbbá sajnálatosnak nevezte, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság úgy döntött, vizsgálatot indít a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. Csehország nem ismeri el Palesztina függetlenségét, és álláspontja szerint a törvényszéknek nincs joghatósága a palesztin területek fölött − hangsúlyozta Babiš, aki politikailag motiváltnak nevezte a büntetőbíróság döntését, amely szerinte további feszültséget szül a Közel-Keleten. Hangoztatta emellett, hogy Csehország ellenzi az agresszió bármiféle formáját Izrael és népe ellen.

A külgazdasági és külügyminiszter szintén a közel-keleti országban tárgyal. Ennek eredményeként a két ország közösen gyártja majd a koronavírusteszteket − tájékoztatta Szijjártó Péter az MTI-t. Szerinte az országban várhatóan új mutációi fognak megjelenni a koronavírusnak, és nem világos, hogy a védőoltások mennyi ideig adnak immunitást, ezért a jövőben is biztosan szükség lesz nagy mennyiségben jó minőségű tesztekre.

A tesztek gyártásában közreműködő izraeli vállalat már tavaly tavasszal megkezdte Magyarországon csúcstechnológiájú lélegeztetőgépek gyártását − tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy a járványellenes küzdelem szempontjából most egy újabb fontos eszköz gyártási képességét sikerült megszerezni.

Rovatok