Index Vakbarát Hírportál

Túl sok lélegeztetőgépet vett az Orbán-kormány, most eladna néhányat

2021. március 11., csütörtök 07:08

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külügyminiszter feladata lesz felmérni azoknak a „stratégiai raktárkészleten felüli”  lélegeztetőgépeknek a mennyiségét, típusát és sorszámát, amelyeket Magyarország eladni a koronavírus-járvány miatt vásárolt 17 402 készülékből – hívja fel a figyelmet a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelent 1106/2021. (III. 10.) . számú kormányhatározatra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 300 milliárd forintért vette a lélegeztetőgépeket a koronavírus-járvány első hulláma alatt, hozzávetőlegesen a dupláját annak a mennyiségnek, amellyel a legrosszabb forgatókönyvben számoltak. Menczer Tamás külügyi államtitkár 2020 júniusi közlése szerint ez azért történt így, hogy a megrendelt készülék közül tízezer biztosan megérkezzen. Ilyen sok lélegeztetőgép kezelésére egyébként megfelelő számú képzett egészségügyi dolgozó sincs Magyarországon. 

Bár 2020 októberében Magyarország nagykövetségei feladatul kapták, hogy keressenek vevőt a feleslegessé váló lélegeztetőgépre, 2021 februárjáig egyet sem sikerült értékesíteniük. Annak is örültek volna, ha 8 ezret beszerzési áron tudnák eladni.

Egy másik, szintén a Magyar Közlönyben megjelent 1105/2021. (III. 10.) számú arról szól,  hogy Magyarország 18 lélegeztetőgépet ingyen odaad Ugandának. Ezeket a készülékeket a kampalai Mulago kórház fogja használni.

Rovatok