Index Vakbarát Hírportál

Beoltották AstraZenecával, meghalt egy 38 éves tanárnő Szlovákiában

2021. március 13., szombat 10:58

Meghalt az a középiskolai tanárnő, aki korábban súlyos mellékhatásokról számolt be, miután megkapta az AstraZeneca-vakcinát – adta hírül a dunaszerdahelyi ma7.sk hírportál. Mint írják, a 38 éves Antóniát február 13-án oltották be, majd a szlovák közszolgálati televíziónak nyilatkozott arról, hogy az oltást követően magas lázat, súlyos fejfájást és izomfájdalmat tapasztalt.

Egy héttel az oltás beadását követően kórházba került, és február 27-én elhunyt. A halál pontos okát a boncolás állapítja meg, a tanárnő halálát valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia okozta. A hölgy trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására.

A hírportál hozzáteszi: Szlovákiában eddig 804 esetben jelentettek komolyabb oltási reakciókat az AstraZeneca-vakcina beadása után, halálesetet viszont nem jelentettek az oltással összefüggésben. Szakértők azt is hangsúlyozzák, nincs bizonyíték rá, hogy a 38 éves tanárnő halála összefüggésben lenne a vakcina beadásával

Szlovákiában csütörtökön jelentették be, hogy az addig javasolt 28 napról 10 hétre tolják ki az AstraZeneca emlékeztető oltásának beadását. Európa több országában a napokban ideiglenesen felfüggesztették a brit–svéd vakcina beadását, miután az oltást követően halálesetek történtek, és felmerült a lehetősége, hogy az oltás megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát.

Rovatok