Index Vakbarát Hírportál

Uniós csúcsot sürgetnek az egyenlőtlen vakcinaelosztás miatt

2021. március 13., szombat 18:06

Öt EU-tagállam kormányfője is európai uniós csúcstalálkozó azonnali összehívását kérte egy, az EB elnökének címzett levélben, amelyet szombaton hoztak nyilvánosságra – adta hírül az MTI. Hangsúlyozták, hogy szerintük aránytalan a koronavírus elleni vakcina elosztása a különféle uniós tagállamok között.

Ausztria, Szlovénia, Csehország, Lettország és Bulgária miniszterelnöke az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek címzett levelében azt írta, hogy az EU-tagállamok állam- és kormányfői egy soron kívüli csúcstalálkozó keretében vitassák meg az oltóanyag elosztásának kérdéskörét. Szerintük erre azért is van nagy szükség, hogy az átoltottság mértéke minden tagállamban elérje a második negyedév végére kitűzött célt.

A levél szerint amennyiben az EU nem nyúl hozzá a vakcinaelosztás jelenlegi rendszeréhez, akkor ez nyárra óriási aránytalanságokat eredményezhet a tagállamok között az oltóanyaggal való ellátottságban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár még pénteken a nyilvánosság előtt felhánytorgatta, hogy bizonyos EU-tagállamok a gyógyszergyártókkal kötött „titkos szerződéseken” keresztül a többiekhez képest sokkal több vakcinához jutnak, pedig korábban a huszonhetek már egyszer megegyeztek, hogy a lakosság számának arányában osztják szét az EU által lekötött és megrendelt, koronavírus elleni oltóanyagot.

Az osztrák kormányfő példaként meg is nevezte Hollandiát, azonban a holland kormány visszautasította a vádat, emlékeztetve: az uniós megállapodás szerint ha az EU területére behozott vakcinamennyiség arányos elosztása után egyes tagállamok jelzik, hogy nem tudják vagy valamiért nem akarják felhasználni az éppen rendelkezésre álló készletet, akkor egy másik tagállam felhasználhatja az ilyen módon felszabaduló oltóanyagokat. Hollandia kormánya továbbá hangsúlyozta, hogy nem szereztek be pótlólag vakcinát az EU által aláírt megállapodásokon kívül.

(Borítókép: Sebastian Kurz. Fotó: Lisi Niesner / Reuters)

Rovatok